Donderdag 5 oktober 2017

Steenbergen ziet Brabantse Erfgoedprijs nipt aan zich voorbij gaan

’s HERTOGENBOSCH – Zo juist is bekend geworden dat Steenbergen niet de winnaar is geworden bij de verkiezing van de Brabantse Erfgoedprijs 2017. ‘Het Levensboek’ van Expeditie Nassau ontving helaas niet de meeste publieksstemmen. Die gingen naar de ‘Blind Walls Gallery’. De derde genomineerde was het project van ‘De verschilmakers: Witte Zusters in dialoog met andere wereldverbeteraars”. Het Steenbergse project pakt nu helaas net naast de 10.000 euro voor de uitvoering van het project en de professionele ondersteuning die een jaar lang aan de winnaar wordt geboden.

Met het project wil Expeditie Nassau er voor zorgen dat Steenbergenaren trots worden op het rijke vestingverleden. Dat de inwoners de historie van de plaats beter leren kennen, omarmen en uitdragen. Dat denken de bedenkers te bereiken met het ‘Levensboek’, dat iedere nieuwe Steenbergenaar bij geboorte krijgt en dat meeloopt met een aantal levensfasen.

Teleurgesteld

Het project werd met de bovengenoemde twee andere projecten gekozen uit maar liefst 72 ingediende projecten. Dat was op zich al een bemoedigende duw in de rug voor de bedenkers. Ze zijn weliswaar teleurgesteld maar laten zich niet uit het veld slaan en hopen het project nog gerealiseerd te krijgen. Verwacht mag worden dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Vanuit gemeente Steenbergen is die intentie namelijk al uitgesproken.

Foto: De vertegenwoordigers van Expeditie Nassau net na de prijsuitreiking in Den Bosch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kleinzoon Niel Steenbergen herstelt 'Madonna met Kind'

                                                                Foto: Herman de Pagter.                                                                                                                   Foto: DvD.

STEENBERGEN – Na ruim zes jaar is het beeld ‘Madonna met Kind’ weer in z’n oude glorie hersteld. Kleinzoon Jelle Steendam van Niel Steenbergen, de maker van het kunstwerk, kwam hiervoor onlangs naar de begraafplaats aan de Nassaulaan in Steenbergen, waar het beeld eerder dit jaar herplaatst werd.

Om het beeld van zijn vermaarde grootvader op te kunnen knappen, maakte Jelle Steendam gebruik van oude foto’s, met name om te zien hoe het hoofdje van kindje Jezus er oorspronkelijk uitzag. Dat werd immers jaren geleden, door onbekende vandalen, van de romp gescheiden en nooit meer teruggevonden.

Inmiddels staat de ‘Madonna met Kind’ niet meer achter de Gummaruskerk, maar op een veiligere en vredige plek nabij van het graf van pastoor Ed Nieuwlaat, die zich vele decennia terug al sterk maakte om het beeld voor Steenbergen te behouden.

Kunstenaar Niel Steenbergen geniet landelijk grote bekendheid en liet in zijn geboorteplaats behalve de ‘Madonna met Kind’ onder meer ook het oorlogsmonument op het Kerkplein achter, alsmede de sculptuur van het stadswapen op het oude stadhuis in de Kaaistraat. Stuk voor stuk waardevolle, culturele bezienswaardigheden, die worden opgenomen in wandelroutes die binnenkort beschikbaar zullen komen.

De restauratie van de ‘Madonna met Kind’ is mogelijk gemaakt dankzij de inzet en medewerking van de gemeente Steenbergen, de Sint Annaparochie, vrijwilligers RK Begraafplaats, Stichting Behoud Niel Steenbergen, heemkundekring De Steenen Kamer en de Stadsraad Steenbergen