‘HET VERGETEN FESTIVAL’ om nooit te vergeten!
22-6-2019

De Werkgroep Dementievriendelijke gemeente Steenbergen (DVG) organiseert op 22 juni  a.s. ‘Het Vergeten Festival’ in

Ontmoetingscentrum ’t Cromwiel Steenbergen.     Het start om 12.00 en duurt tot 16.00 uur.

Deze middag vol informatie, ontspanning, beweging, muziek en herinnering is er voor mensen met dementie,  hun mantelzorgers en familie. Maar ook voor buurt- en dorpsgenoten, ondernemers, winkeliers, horeca-ondernemers en iedereen die meer wil weten over dementie.

Informatie:

Tijdens ‘Het Vergeten Festival’ kunt u veel informatie opdoen over dementie. Denk aan hoe je signalen op tijd kunt herkennen, hoe je om kunt gaan met dementie en hoe je langer zelfstandig kunt blijven wonen. U kunt kennismaken met casemanagers dementie, cliëntondersteuners, wijkzusters, Steunpunt Mantelzorg, de Alzheimerstichting en vele anderen die u kunnen helpen of informeren. 

Vermaak:

Daarnaast is het een leuke middag: er is aandacht voor bewegen onder begeleiding van een sportcoach,  er is een workshop Valpreventie, er kan geproefd worden van de maaltijden van de Firma Kommers. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Sjerrie Denz met vele liedjes van weleer. Ook de Kanniemeermeisjes Vergeetmenietjes zorgen voor amusement. Aan het einde van de middag wordt er een boodschappentas met Vergeten Producten, gesponsord door de AH Achterberg uit Steenbergen, verloot.

Zingen met Jukebox Daisy:

Voor iedereen die van zingen houd, met name voor mensen met dementie en hun partner/familielid, is er in de middag ‘samen zingen’ met Jukebox Daisy. Dit zal een bijzondere ervaring worden, dus mis het niet.

Proeverij:

Proef hapjes van de Firma Kommers uit Hoogerheide. De firma Kommers is de leverancier van de koel-verse maaltijden die elke week aan de klanten van de Maaltijdendienst bezorgd worden.

Ervaar dementie:

Uniek voor deze editie: voor circa 20 mensen is er de mogelijkheid om zelf te ervaren wat dementie met je doet. Via een simulatietraining met Virtual Reality (VR) beleef je waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op hen reageert. Heeft u interesse, meld u dan tot 19 juni aan bij de WijZijn Steenbergen Tel: 0167-750850.

Met dank aan:

‘Het Vergeten Festival’ wordt voor de eerste keer georganiseerd en is een initiatief - of beter nog - een co-productie van: WijZijn Steenbergen, tanteLouise, Alzheimer West-Brabant, het Dementienetwerk West-Brabant, Bibliotheek Markiezaten, KBO’s  en gemeente Steenbergen. Het doel van de werkgroep DVG is meer kennis, kunde en begrip te verspreiden over en voor de mens met dementie.

Programma:

12.00 uur: opening INFO- markt

12.00 uur: start ervaring VR Bril. Alleen als u zich opgegeven heeft.

12.30 uur doorlopend:

·         KannieMeerMeisjes Vergeetmenietjes.

·         Proeverij van de Firma Kommers uit Hoogerheide. Tevens de leverancier van de maaltijdendienst in Steenbergen.

·         Muziek van Sjerrie Denz, 2x 45 minuten.

Workshop:

·         13.30-14.15 uur:  Bewegen op Muziek: door Annie Funk

·         14.15-15.00 uur:  workshop: Voorkom dat u valt; info en oefeningen

·         15.00-15.45 uur: Samen Zingen met Jukebox Daisy.

·         16.00 uur: Loterij van de boodschappentas Vergeten Producten en afsluiting.

Voor vragen, meer informatie, het opgeven voor de VR Bril bel naar WijZijn Steenbergen. Tel. 0167-750850. Vraag naar Tonnie Joxhorst.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WAT ZOU U WILLEN?

De stadsraad Steenbergen wil de belangen behartigen van alle inwoners van Steenbergen die betrekking hebben op leefbaarheid en de woonomgeving in de ruimste zin van het woord.

Daarom willen wij u vragen, nadat u het onderstaande heeft gelezen wat u vind/zou willen wat er moet gebeuren met ’t Cromwiel.

U kunt uw reactie sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  zodat wij in ons overleg uw mening mee kunnen nemen en bespreken.

STEENBERGEN – Het komend jaar gaat gebruikt worden om te onderzoeken wat de politiek, de gebruikers van ’t Cromwiel en de inwoners van Steenbergen verwachten van het gemeenschapshuis. Dat bleek donderdagavond tijdens de laatste besluitvormende vergadering van 2018. Deze avond was ook de laatste kans voor de raad om te besluiten wat te doen met het contract met de huidige beheerder Hydra Sport. Middels een aangenomen motie is er uiteindelijk besloten om het contract met Hydra Sport te wijzigen in een variant die jaarlijks opzegbaar is. Met deze tussenoplossing ‘koopt’ de raad tijd om een visie op te stellen voor ’t Cromwiel.

Verbazing en teleurstelling bij de Volkspartij, die nog altijd achter de eerdere aangenomen motie staat om het contract met Hydra Sport op te zeggen. Volgens de Volkspartij heeft de exploitant niet voldaan aan de voorwaarden zoals die in de aanbesteding staan waardoor ’t Cromwiel nu geen gemeenschapshuis meer is, maar een sportcafé. “We waren het er op 25 oktober unaniem over eens dat er een nieuwe aanbesteding moet komen, en nu krabbelen we terug. Die aanbesteding ligt er bovendien al, en hoeft slechts te worden aangepast op details”, aldus Willy Knop.

Zorgvuldige discussie

Maar het overgrote deel van de raad ziet meer in een oplossing waarbij er in ruimere zin naar ’t Cromwiel wordt gekeken. Alle opties zouden daarbij open moeten worden gehouden. Dus ook dat ’t Cromwiel niet langer de functie van gemeenschapshuis en ontmoetingsruimte houdt, maar dat dit ook elders in Steenbergen zou kunnen zijn. “We moeten voorkomen dat we dezelfde fouten uit het verleden gaan maken. We zijn het aan de inwoners verplicht om een zorgvuldige discussie te voeren over wat we met z’n allen willen. Daar is tijd voor nodig en die pakken we met deze tussenoplossing”, zegt Dasja Abresch (Gewoon Lokaal!).

Vijf miljoen

Dit was tegen het zere been van de Volkspartij. “Dit is een vrijbrief om ’t Cromwiel leeg te melken. Nota bene een gebouw waar we vijf miljoen in hebben geïnvesteerd”, zegt Knop.

Jos Verbeek (VVD) is er juist voorstander van om alle mogelijkheden te bekijken. “Ik vraag me af wat de inwoners willen; we kunnen ze namelijk niet dwingen om naar ’t Cromwiel te gaan.”

Ook CDA en D66 willen die extra tijd om de verschillende beheervormen te bespreken. “Het is beter om dit traject zorgvuldig te bespreken dan nu haastje-repje een besluit te nemen”, zegt Eric van der Spelt (D66).

Wethouder Esther Prent liet weten blij te zijn met de nieuwe aangenomen motie waardoor er ruimte ontstaat om tot een duurzaam beheer van ’t Cromwiel te komen. ”Daar gaan wij in het nieuwe jaar graag mee aan de slag.”

Foto: Moet ’t Cromwiel weer een echt gemeenschapshuis worden of moet het gebouw bijvoorbeeld gaan dienen als sport-en recreatieruimte? De politiek wil er in 2019 duidelijkheid over krijgen.

Door: Nicole van de Donk


 

Foto: AD en geschreven door Majda Ouhajji

De toekomst van gemeenschapshuis ‘t Cromwiel in Steenbergen ligt in de handen van de gemeenteraad.
Wethouder Esther Prent kaatst de bal terug naar de gemeenteraad en geeft twee keuzes:
het contract met Hydra, de huidige beheerder van ‘t Cromwiel per 1 januari opzeggen of
aanpassen zodat Hydra nog even in beeld blijft.

De gemeenteraad is het jarenlange gedonder rond ‘t Cromwiel beu. Daarom droeg de Steenbergse politiek wethouder Prent
vorige maand op om het contract met Hydra Sport nog voor het einde van het jaar op te zeggen. Als dat niet zou gebeuren,
dan zou het contract namelijk automatisch met vijf jaar verlengd worden en dat zien de raadsleden niet zitten.

Tussenoplossing

Dat wil wethouder Prent best doen, maar ze biedt de Steenbergse raadsleden ook een tussenoplossing aan: het contract
met Hydra Sport zo wijzigen dat het niet verlengd wordt met vijf jaar, maar jaarlijks met een jaar.
Hydra kan zich daar in vinden. Dat biedt de kans om in de tussentijd een gedegen onderzoek te doen naar het beheer
in de toekomst van het gemeenschapshuis. Zo zou het beheer via een stichting geregeld kunnen worden,
een andere marktpartij of een samenwerking tussen de gemeente en een commerciële partij.
Een optie kan ook zijn om ‘t Cromwiel te verkopen.

Dat schrijft Prent in een mededeling aan de gemeenteraad, die ze verder niet wil toelichten.
Hydra Sport nam de exploitatie van ‘t Cromwiel in 2015 over. Die overgang is niet vlekkeloos verlopen:
er waren veel problemen, onder andere over schoonmaken en openingstijden.
Veel verenigingen hebben in de afgelopen jaren het gemeenschapshuis verlaten.
Er zijn in de afgelopen jaren wel veel dingen verbeterd, maar wat de raadsleden betreft niet genoeg.

‘Opnieuw beginnen’

Wat Willy Knop van de Volkspartij betreft, is het duidelijk: ,,We moeten nu het contract opzeggen en opnieuw beginnen.”
Hij heeft de afgelopen jaren meerdere keren aandacht gevraagd voor de problemen bij ‘t Cromwiel. ,,Het is nu geen gemeenschapshuis.
Het is er niet gezellig en veel mensen voelen zich er niet welkom.” Hij geeft daarbij aan dat het vooral voor de ouderen geldt.
,,Er zijn wel wat sportverenigingen die weg zijn gegaan, maar over het algemeen hoor ik daar weinig klachten.
Maar de KBO bijvoorbeeld heeft het zwaar te verduren gehad. ‘t Cromwiel moet weer een gemeenschapshuis worden.”

Henk Pouw van Hydra Sport zegt dat hij zich goed kan vinden in de tussenoplossing die het college heeft bedacht.
,,Daar staan we achter en dat lijkt ons een goed voorstel.”

Komende dinsdag gaat de gemeenteraad verder praten over het onderwerp.
De beslissing over de toekomst van ‘t Cromwiel moet voor eind december genomen worden.

............................................................................................................................................................................................................................................................

Aan alle inwoners van Steenbergen,

Middels dit berichtje willen wij jullie heel hartelijk danken voor de massale reacties die wij binnen mochten krijgen op de vraag die wij gesteld hadden, “De markt open of dicht voor verkeer”.

Er waren reacties bij met goede suggesties die we zeker meenemen in ons gesprek naar de gemeente toe.

Het resultaat is dat er 80% van de reacties zijn voor dicht houden van De Markt voor verkeer.

Dus 20 % (waaronder een redelijk aantal ondernemers) die De Markt open willen stellen voor verkeer en parkeren.

Nogmaals hartelijk dank voor uw reacties.

Met vriendelijke groet;

Stadsraad Steenbergen.


8 februari 2018

Hotelontwikkeling aan de A4 bij afslag Steenbergen

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen heeft een overeenkomst gesloten met de Hotel A4 BV voor de realisatie van een hotel aan de A4 bij de afslag 25 naar Steenbergen. Met deze overeenkomst is een belangrijke stap gezet om de komst van een hotel mogelijk te maken. De gemeente juicht de ontwikkeling van het hotel langs de snelweg toe, "vanwege de mooie kansen die dit biedt om Steenbergen nog meer op de kaart te zetten". Het plan voor de realisatie van de ontwikkeling gaat de gemeente samen met initiatiefnemers, de gemeenteraad, inwoners en ondernemers verder vormgeven.

..............................................................................................................................................................................................................................................................

Wethouder verrast: Verkeers- en Vervoersplan voor hele gemeente

 STEENBERGEN – In de gemeenteraadsvergadering van aanstaande donderdagavond komen D66, Volkspartij, StAn, VVD, PvdA en CDA met een motie die het college van burgemeester en wethouders opdraagt om voor de begroting van 2019 met een voorstel naar de raad te komen voor de aanleg van een rondweg ten westen van Steenbergen.

Wilt u het hele geschreven stuk lezen klik dan hier.. ..............................................................................................................................................................................................................................................................

STEENBERGEN – In de gemeenteraadsvergadering van aanstaande donderdagavond komen D66, Volkspartij, StAn, VVD, PvdA en CDA met een motie die het college van burgemeester en wethouders opdraagt om voor de begroting van 2019 met een voorstel naar de raad te komen voor de aanleg van een rondweg ten westen van Steenbergen.

De betreffende partijen vertegenwoordigen 13 van de 19 zetels in de raad, dus dat de motie wanneer deze in stemming komt wordt aangenomen mag worden verwacht.

De indieners van de motie geven aan dat de herinrichting van de Burgemeester Van Loonstraat voor problemen zorgt. De omwonenden ondervinden ernstige overlast, fietsers mijden de straat vanwege gevaar van onveiligheid, de straat krijgt 6400 voertuigen per dag te verwerken en is ingericht voor een belasting van maximaal 4000 voertuigen en zwaar vracht- en landbouwverkeer kan elkaar en overig verkeer amper passeren. Dit zorgt voor een onveilige verkeerssituatie. De straat kan niet worden verbreed. Wanneer er een rondweg komt is het probleem volgens de indieners van de motie opgelost. Een verlenging van de Molenweg via een westelijke rondweg is de meest ideale vorm, aldus de zes raadspartijen.

“Echt grote onzin”

Gewoon Lokaal en de nieuwe partij Sociaal Steenbergen hebben zich niet aangesloten bij de indieners van de motie.

Fractievoorzitter Wilma Baarmans van Gewoon Lokaal is hier duidelijk over. “Het is echt grote onzin. Het gaat hier om een investering van 8 miljoen, waar wij voldoende tegenargumenten voor hebben. Het kentekenonderzoek dat is gedaan wijst uit dat er maar 6% doorgaand verkeer is. Het overige verkeer is verkeer uit de plaats of bestemmingsverkeer. Ook de werkgroep zegt zelf dat de optie van een rondweg weinig realistisch is. Daarnaast weer je passanten uit de plaats en dat is nadelig voor het Stadshart. Er zijn voorbeelden in de regio die dit aantonen, Oudenbosch is er daar één van. Er wordt nu een onderzoek gedaan naar een alternatief voor het landbouwverkeer en er komt een onderzoek naar het ontsluiten van wijk Noord via Dinteloordseweg. Daarnaast komt er een verkeerscirculatie onderzoek en wordt gekeken naar het kruispunt fabrieksdijk – Westdam – Kromme Elleboog. En ook als de Markt wordt opengesteld voor verkeer, heeft dat zijn invloed. Laten we nu eerst eens alle onderzoeken afwachten en dan verder kijken wat er gedaan moet worden”.

‘Niet tegen, maar eerst breed onderzoek’

Willem van den Berge van Sociaal Steenbergen is niet tegen de aanleg van een rondweg. Hij vindt dat de situatie in de Burgemeester Van Loonstraat een onveilige is, waar wat aan gedaan moet worden. “Maar laten we nu eerst het verkeerscirculatieonderzoek uitvoeren. Daarin moet overigens ook de situatie in Dinteloord worden meegenomen. Hier dendert het zware verkeer door het winkelcentrum. Een onderzoek in beide kernen geeft een samenhangend beeld. Vervolgens dient de financiering te worden geregeld. Steenbergen is een rijke gemeente dus dat is het probleem niet. Maar er dient wel verstandig te worden geïnvesteerd. Ik heb de initiatiefnemers van de motie laten weten dat ik er niet tegen ben. De tekst van de motie zal nog worden aangepast. Als dat op de juiste manier gebeurt, ondersteunen wij hem”.

Tweede motie

Er komt ook een tweede motie van voornoemde zes partijen. Daarin wordt het college opgedragen om “voor de perspectiefnota van 2019 met een voorstel naar de raad te komen waarin de onderzoeksvraag besloten wordt voor een herijkt verkeerscirculatieplan rond of voor de kern Steenbergen en kern Dinteloord”.

Door Peter Vermeulen ©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

.............................................................................................................................................................................................................................................................
Het verhuizen van Madonna met Kind op arm, waar de Stadsraad zich d.m.v. de werkgroep Kunst en Cultuur voor ingezet heeft.

.............................................................................................................................................................................................................................................................

Babbelruc: Hoe kan je proberen dit te voorkomen, handige tips.